Kroner/Broer/Proteser

 

 • Tradisjonelle broer og kroner

 • Skallfasetter, kroner og broer i hellkeramikk PROCERA® og LAVA®

 • Broløsninger i glassfibermaterialer

 • Spesielt laget fyllinger i glassfiber

 • Proteseløsninger på implantater

 • Hel-og delproteser i akryl

 • Behandling av problemer/sykdommer ved endringer med kjevelåsen

 


Før

Etter

 


Før

Etter

 


Før

Etter

 

Skallfasetter


Før

Etter

Før

Etter

 


Før

Etter

 

Broer


Før

Etter

Krone

Hvorfor trenger jeg en krone?

Det kan være flere grunner til dette. Noen eksempler kan være:

 • Tannkjernen i din naturlige tann er ødelagt/svekket etter den har hatt en stor fylling.
 • Du kan ha en gammel fylling som er missfarget og som du ønsker å skifte ut.
 • Du har vært nødt til å gjennomføre rotbehandling.
 • Du har vært i en ulykke og skadet tannen.
 • Du ønsker å fylle hullet etter en mistet tann ved en bro.

 

Hva er en krone laget av?

Kronene kan være laget av flere forskjellige materialer, inkludert:

 • Porselen brent over konvensjonelt metall. Dette er den mest vanlige teknikken ved vår klinikk.En metall base er laget og lag av porselen er deretter brent over det. God mekanisk motstand og god estetisk løsning (metallet er ikke synlig).
 • Rent porselen (zirconium krone – for eksempel procera eller LAVA): Disse kronene er veldig sterke og de ser veldig naturlige ut. Dette er topp kvalitet som kombinerer de beste mekaniske egenskaper med gode estetikk.
 • Konvensjonell fullporselen og kompositt: konvensjonell porselen (F.eks Empress) og kompositt harpiks materialer kan i enkelte tilfeller være det materialet som ser mest naturlig ut. Men disse kronene er ikke så sterk som bundet metall kroner eller Zirkonium kroner.
 • Porselen brent over titan: Disse kronene ser veldig naturlig ut, har god holdbarhet og er de som vi vanligvis bruker over implantater.
 • Edelt metall (gull og palladium):
  Disse kronene er veldig sterke men er vanligvis brukt bakerst i munnen, der de ikke er synlige da de estetisk ikke er like god som de ovenfornevnte..

 

Hvordan er en tann behandlet/forberedt før en krone settes på?

Tannlegen vil forberede tannen til ideelle form for kronen. Dette vil bety fjerne det meste av den ytre overflaten, og etterlate seg en sterk indre „kjerne”. Mengden av tannen som fjernes vil være den samme som tykkelsen på kronen som skal monteres. Når tannen er utformet, vil tannlegen ta et avtrykk av den behandlede tannen og av de tennene som sitter i motsatt kjeve. Disse avtrykkene vil deretter bli sent til vårt laboratorium hvor en tanntekniker, vil produsere den endelige kronen.

 

Hvor lenge vil en krone vare?

Livet til en krone vil avhenge av hvor godt den er tatt vare på. Kronen i seg selv vil ikke forringes men forfallet kan starte der kanten av kronen møter tannkjøttet. Det er svært viktig å holde dette området så rent som mulig. Hvis hygienen ikke tas på alvor kan det sette seg bakterier og tannkjernen kan fortsatt få skader som en følge av dette. Med riktig omsorg kan en krone vare i mange år – tannlegen din vil kunne fortelle deg hvor lenge.

 

Hvordan festes kronen til tannen?

Når passform og utseende på kronen er kontrollert – og godkjent av deg – vil den bli sementert på plass med spesielle dental sement som også danner en forsegling for å holde den fast.

 

Vil kronen føles annerledes?

Ettersom formen på kronen vil være litt forskjellig fra formen på tannen din før den ble kronet, kan den føles unaturlig og uvant til å begynne med. Innen et par dager så vil du venne deg til dette, og du vil ikke merke din nye krone. Kronen kan trenge noen justering om den føles som om den er for stor. Dette gjør vi selvfølgelig ved vår klinikk.

 

Hvorfor skal jeg erstatte manglende tenner?

Bortsett fra rent estetiske hensyn, så vil et tomrom i tanngarden/en manglende tann bety større belastning for dine øvrige tenner. En manglende tann kan også bety at ditt bitt er berørt og kan over tid endre seg fordi tennene ved siden av tomrommet kan lene seg inn mot denne åpningen og endre måten dine øvrige tenner møtes når du biter. Dette kan igjen føre til en rekke problemer som asymetri i ansiktet, tiltakende aldringstendenser, redusert beinkvalitet og også andre medisinske problemer..

 

Hvordan kan manglende tenner erstattes?

Dette avhenger av antallet tenner som mangler og hvor i munnen de mangler. Tilstanden til de andre tennene påvirker også hva som er den beste løsningen. Det er tre hovedmåter å erstatte manglende tenner.

Det første er med en protese bestående av falske tann/tenner – en delvis protese. Den andre er med en fast bro. En bro brukes vanligvis der det er færre tenner å erstatte, eller når de manglende tennene er bare på én side av munnen.

Alternativ tre er ved å sette inn implantater i titanium for deretter å montere kroner på disse, via en distanse.

 

Skallfasetter

Hva er skallfasetter?

Prinsippet om skallfasetter er som med falske negler. Skallfasetter er produsert i laboratorium, spesialtilpassede fasetter, som er mekanisk festet til tannoverflaten.

 

Hvordan vil tennene se ut med skallfasetter?

Fasetter gir et utmerket estetikk utrykk fordi laboratoriet kan innlemme alle de egenskaper som større dekkevne og spesielle fargenyanser som gir de en perfekt match til dine preferanser for ditt perfekte smil.

 

Inlays/Keramisk innlegg

Hva er fordelene ved såkalte innlays, sammenlignet med fyllinger?

En av de mest spennende teknikker i kosmetisk tannbehandling i dag innebærer binding en tynn „film” laget av porselen til etset emalje i tannoverflaten. De primære fordelene er det estetiske utrykket, holdbarhet og fleksibiliteten i materialet.

Følg oss på Instagram

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.
Facebook
Instagram