Sedasjon

Våken sedering / sedasjon også kjent som avslappende tannbehandling (relaxation dentistry på engelsk) er en kombinasjon av medisiner som hjelper deg å avslappe og garanterer en smertefri behandling. Man oppnår en tilstand av dyp avslaping og blir kvitt tannlegeskrekk.

Inngrepet utføres av utdannet anestesilegen som jobber i lag med sykepleieren. I motsetning til narkose da pasienten er helt bevistløs og sover under våken sedering kan pasienten respondere på fysisk stimulering og/eller tiltale samt puste på egen hånd.
Siden kommunikasjon er nøkkel til vellykket samspill mellom tannlegen og pasient, passer våken sedering perfekt for pasienter som lider av sterk tannlegeskrekk.
En stor fordel ved våken sidering er at man føler at inngrepet varer i noen minutter, mens i virkelighet kan man sitte i tannlegestolen for flere timer. Derfor i tilfelle av f.eks. omfattende kirurgiske inngreper som krever flere visiter, kan våken sedering redusere behandlingstid samt garantere maksimalt komfort og trygghet.

Våken sedasjon anbefales for pasienter som:

  • lider av sterk tannlegeskrekk
  • har redsel basert på tidligere negativ erfaring av tannbehandling
  • har kontraindikasjon po lokalanestesi eller opplever at lokalanestesi ikke virker tilfredsstillende
  • har en sterk brekningsrefleks
  • har svært følsomme tenner
  • trenger behandling i flere kvadranter, visse oralkirurgiske inngrep osv.

Det et svært viktig å ha en ansvarlig voksen person til stede som skal passe på pasienter og følge dem hjem når de går ut fra klinikken etter sedasjon.
Det tas også en blodprøve før medikament skal angis.

Følg oss på Instagram

Facebook
Instagram